IzdvajamoVijesti 2019. godina

U DRVARU OBILJEŽEN DAN MUČENIKA I BLAGOSLOVLJENO ZEMLJIŠTE ZA IZGRADNJU ŽUPNOG PASTORALNOG CENTRA

U Drvaru je 27. srpnja 2019. po 18. put održan „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“ kojim su komemorirani svi mučenici i žrtve ratova i totalitarizama XX. st. s područja Banjolučke biskupije.

Ovaj spomen-dan uveden je 2001. i nosio je naziv „Dan drvarskih mučenika“ – u spomen na drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji je toga  27. srpnja 1941. mučki ubijen zajedno sa skupinom svojih vjernika vraćajući se s hodočašća sv. Ani iz Knina – a od 2008., odredbom banjolučkog biskupa Franje Komarice, komemoracija mijenja ime u „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“, i tako postaje biskupijska komemoracija.

Molitveni program u Drvaru, u privremenom župnom bogoslužnom prostoru, započeo je  pobožnošću križnog puta mučenika kojeg je predvodio banjolučki župnik vlč Žarko Vladislav Ošap, koji je kao nekadašnji drvarski župnik inicirao i pokrenuo tu komemoraciju u Drvaru. Potom je slavljena svečana sveta misa koju je predvodio apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, u zajedništvu s banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom i sedmoricom svećenika. Na misi je pjevalo 30-ak časnih sestara Služavki Malog Isusa Splitske provincije kojima je to bio svršetak sedmodnevnih duhovnih vježbi koje su imale u Žabljaku kod Livna.

Na misu su, osim domaćih vjernika pristigli i vjernici iz Zagreba, Banje Luke, Bihaća, Bos. Grahova, Livna, Knina, Siverića, Drniša, Imotskog a iz Cetinske krajine pristigli su u tradicionalnimm narodnim nošnjama. U Drvar je za tu zgodu stigao i novi veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić u pratnji supruge kao i konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak. Bili su tu i predstavnici vlasti Hercegbosanske županije na čelu s predsjednikom Vlade Ivanom Jozićem i predsjednikom Skupštine Jozom Ćosićem, kao i izaslanstvo Grada Knina.

Na početku svete mise domaći župnik don Davor Klečina u kratkim crtama predstavio je veliko stradanje Katoličke Crkve i hrvatskog naroda na području zapadne Bosne i istočne Like koje je u 2. svjetskom ratu započelo 27. srpnja 1941. ubojstvom drvarskog župnika Nestora i hodočasnika a kulminiralo idućih dana i tjedana. Povijesna je činjenica da su do kraja 2. svjetskog rata Katolička Crkva i Hrvati bili doslovce iskorijenjeni s toga širokog područja – od Ključa do Knina, i od Livna do Bihaća i Gospića, i tako kroz idućih 50 godina, sve do svršetka Domovinskog rata kada se dogodio blagi oporavak. A trojica susjednih župnika – drvarski Waldemar Maksimilijan Nestor, grahovski Juraj Gospodnetić i krnjeuški Krešimir Barišić – bili su svećenici prvomučenici na čelu velike kolone od preko 600 svećenika, redovnika, redovnica,bogoslova i sjemeništaraca koji su ubijeni i nastrdali u Drugom svjetskom ratu i poraću na području bivše države.

U svojoj homiliji nuncij Pezzuto govorio je o vrjednostima kršćanskog mučeništva ali i svakodnevnog krćanskog svjedočanstva, te naglasio da bi kršćanski mučenici svim naraštajima krćana trebali biti uzor i primjer u svjedočenju Krista i evanđeoskih vrjednota. Nuncij je također istaknuo da Bog ne traži od svih kršćana krvno svjedočanstvo, nego da postoji raznolikost svjedočenja što ne ovisi o izboru pojedinaca nego je to dar Božji.

Nakon svete mise svi su se uputili pred obnovljeni spomen-križ poginulih hrvatskih branitelja kojeg su nedavno obnovili članovi drvarske podružnice Udruge branitelja HVO-a uz pomoć braniteljske udruge iz Livna, gdje su izaslanstva položila vijence i svijeće a potom je biskup Komarica predvodio molitvu odrješenja za pokojne.

Zanimljivo je da se u Drvaru 27. srpnja još uvijek slavi kao Dan ustanka, pa je prošle godine ovaj datum izabran kao Dan općine. U isto vrijeme dok se odvijala komemoracija za mučenike u crkvi, sljedbenici tzv. antifašizma s druge strane ceste polagali su vijence kod partizanskog spomenika, pokušavajući neuspješno provocirati i ometati katoličku komemoraciju puštajući s razglasa, glasnije nego ikad, partizanske pjesme i one koje veličaju kult Titove osobe.

Po svršetku komemoracije svi su se iz crkve uputili na zemljište s pratećim objektom koje je Župa Drvar, uz pomoć brojnih dobročinitelja, kupila prošle godine i gdje je planirana izgradnja novoga župnog pastoralnog centra. Obred blagoslova zemljišta predvodio je apostolski nuncij Pezzuto koji je u nagovoru zahvalio biskupu Komarici, župniku Klečini i svim župljanima u Drvaru na svemu što su dosad učinili po tom pitanju i ohrabrio ih u novim koracima i poduhvatima koje planiraju poduzeti, kako bi se ispravila dugogodišnja nepravda koju općinske vlasti čine prema svojm sugrađanima katolicima, i kako bi katolički vjernici u tome gradu napokon dobili doličan i prikladan prostor za svoje brojne duhovne i druge društeve aktivnosti.

Župa Drvar
Drvar, 28. srpnja 2019.

Povezani članci

Back to top button