Propovijedi

PROPOVIJED NUNCIJA PEZZUTA NA MISNOM SLAVLJU NA ZAVRŠETKU TREĆE NACIONALNE KONFERENCIJE O PASTORALU MLADIH U BIH

Posljednji dan Treće Nacionalne konferencija o pastoralu mladih u Bosni i Hercegovini, u nedjelju, 29. travnja 2018. Svetu misu u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure je predslavio apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Luigi Pezzuto. Prigodnu propovijed nadbiskupa Pezzuta donosimo u cijelosti:

Dragi mladi,

U 14. poglavlju evanđelja sv. Ivana, Isus govori o zajedništvu života koje treba biti između Njega i svih onih koji biraju da budu njegovi učenici.

U spomenutom poglavlju, ovo zajedništvo života između Isusa i njegovih se ostvaruje i temelji na Isusovoj zadaći da bude neprestano prisutan u onima koji ga ljube, slušaju i vrše Njegovu riječ.

U današnjem evanđeoskom odlomku (15. poglavlje Ivanova evanđelja), tema je uvijek zajedništvo života između Isusa i njegovih učenika. Ali, ovaj put, slikom loze i trsa, pokazuje se zadaća učenika u odnosu i ostvarenju zajedništva života s Isusom: učenik (i svi smo mi Isusovi učenici), ako se želi ostati ujedinjeni s Isusom, mora se angažirati da bude kao trs u odnosu na lozu.

Mladica loze daje životni sok trsu. Ali ovaj, da bi mogao primiti životni sok, mora se trajno držati ujedinjen s lozom, sve do smrti trsa.

Znamo da je Isus vjeran i da drži svoje obveze: On nikada ne napušta trsa, jer je On dobra loza. Možemo li i mi za sebe isto reći? Jesmo li dobri trsovi, jako angažirani i motivirani da ostanemo ujedinjeni s lozom?

Odgovor na ovo pitanje dat će svatko pojedini od nas osobno.

Ipak, trs se ne odvaja uvijek konačno od loze. Često on, bitno držeći se ujedinjen s lozom, nije jako angažiran i motiviran u vjernosti i u rastu u zajedništvu života s Isusom.

S kojim posljedicama?

S posljedicom da trs neće dati plod koji može dati ili ponekad proizvest će divlji plod.

Vjerujem da je ovo slučaj svakoga od nas pojedinačno: mi smo bitno ujedinjeni s Isusom; ali, u vjernosti takvom zajedništvu života, nalazimo se na visokoj i niskoj razini, pomalo da, pomalo ne. Ovo proizvodi gubitak s jedne strane životnog soka koji dolazi od mladica loze.

Ovi gubitci priječe da trs bude jak i, u svojoj slabosti, ne može proizvesti mnogo ploda.

Doista, za Isusova učenika, ne radi se o donošenju nekog ploda, nego obilnog ploda.

Što sve ovo želi reći?

Želi reći da na Božju inicijativu, potrebno je da čovjek odgovori s prokušanom ljubavlju na poslušnost na Isusovu riječ.

To je bitna srž kršćanske vjere i bit biti učenici i sljedbenici Isusovi: „Ako me tko ljubi, držat će moju riječ“ (Iv 14,23).

Stoga, biti kršćanin, biti Kristov učenik neće biti nikada samo pitanje prihvaćanja i ispovijedanja nauka, poštivati određena moralna pravila. Ne: radi se prije svega da ostanemo ujedinjeni s Isusom iz ljubavi i poslušnošću vjere, jer Isus daje život. Radi ovoga Isus neprestano ponavlja: ostanite u mojoj ljubavi, jer bez mene ne možete ništa učiniti.

KTA
Banja Luka, 30. travanj 2018.

Povezani članci

Back to top button