Vijesti 2018. godina

ODRŽANA SJEDNICA STRUČNOG TIJELA ZA PRIJENOS LITURGIJSKIH SLAVLJA BK BIH

Pod predsjedanjem vojnog biskupa u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika Vijeća za sredstva društvenoga priopćivanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 19. siječnja 2018. u prostorijama BK BiH u Sarajevu održana je prva sjednica Stručnog tijela za prijenose liturgijskih slavlja.

Sudjelovali su: ravnatelj Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II.“ u Banjoj Luci mons. Ivica Božinović, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Damir Pavić, glavni urednik Radio Marije BiH i član zajednice Družbe Isusove u Sarajevu p. Siniša Štambuk, glavni urednik Katoličkog tjednika i portala Nedjelja.ba vlč. Josip Vajdner, urednica vjerskog programa na Federalnoj televiziji teologinja Marina Knežević i generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević. Ispričao se zbog spriječenosti gospodin Mario Glibić iz Mostara.

Tijekom sjednice razmotreni su prijedlozi za izravno prenošenje pojedinih važnijih liturgijskih slavlja širom Bosne i Hercegovine. Dogovoreno je da bude napravljen kalendar crkvenih događanja od kojih bi ona najvažnija bila predložena za izravni televizijski izravni prijenos kao i događanja za radijski prijenos na razini BiH ili na lokalnoj razini te događanja koja bi mogla biti zanimljiva za informativno medijsko praćenje. Nakon usuglašavanja kalendar će biti dostavljen Vijeću za liturgiju koje će voditi brigu o prijenosu liturgijskih slavlja.

Stručno tijelo za prijenose liturgijskih slavlja BK BiH osnovano je 1. prosinca 2017. u skladu s dokumentom BK BiH iz 2010. godine: Temeljne odredbe BK BiH za televizijski, radijski i internetski prijenos liturgijskih slavlja.

Prema Temeljnim odredba BK BiH za televizijski, radijski i internetski prijenos liturgijskih slavlja ovo Stručno tijelo će: u suradnji s pojedinim predstavnicima biskupija i provincija te s vodstvom programa religijske kulture javnih televizija i radija na razini BiH, odnosno mjerodavnih tijela medijskih kuća, izraditi godišnji raspored prijenosa liturgijskih slavlja, pazeći na zastupljenost svih krajeva BiH te vodeći brigu o posebnim slavljima i prigodama. Tako izrađen plan bit će dostavljen na odobrenje Vijeću BK BiH za liturgiju. Spomenuto mjerodavno stručno tijelo vodit će brigu da se odobreni plan poštuje, te da televizijski i radijski prijenosi budu u skladu s općim liturgijskim normama i ovim Temeljnim dokumentom. U tome smislu ono će u pripremanju pojedinoga prijenosa biti u povezanosti i suradnji s televizijskim i radijskim redateljstvom, kao i sa zaduženim osobama iz nad/biskupije s čijega se područja ostvaruje prijenos.

KTA
Sarajevo, 21. siječanj 2018.

Povezani članci

Back to top button