Vijesti 2023. godina

ODRŽANA OBUKA O PRISTUPAČNOJ KOMUNIKACIJI U PRNJAVORU

Obuka je održana 10. listopada 2023. god., u organizaciji Socijalno-edukativnog centra Banja Luka, a u okviru projekta ACTIVE.

U utorak, 10. listopada 2023. god., u skupštinskoj sali Grada Prnjavora, održana je osnovna obuka o pristupačnoj komunikaciji u okviru projekta ACTIVE organizaciji Socijalno-edukativnog centra Banja Luka koji zajedno s Caritasom BiH, u okviru Projekt ACTIVE provode Caritas Bosne i Hercegovine i Socijalno-edukativni centar Banja Luka, uz financijski potporu Caritasa Austrije i Renovabisa, s ciljem poboljšanja socijalne uključenost marginaliziranih skupina kroz pristupačnu komunikaciju.

Pored arhitektonske, pristupačnost informacijama jedan od osnovnih preduvjeta za ravnopravno sudjelovanje u društvu. Ipak, mnoge ranjive i marginalizirane skupine u društvu, kao što su osobe s invaliditetom, još uvijek nailaze na različite komunikacijske prepreke koje im to onemogućavaju, čineći ih izolirano od ostatka društva. Obuka je, stoga, imala za cilj podići svijest o tome s kakvim se sve komunikacijskim preprekama suočavaju osobe s invaliditetom kao i druge ranjive i marginalizirane skupine, ali i upoznati sudionike s konceptom pristupačne komunikacije te jasnim i jednostavnim jezikom.

Obuka je bila namijenjena svima koji žele unaprijediti svoje komunikacijske vještine, posebice onima koji najuže surađuju s ranjivim skupinama, a interes za temu pristupačne komunikacije ovog puta pokazali su predstavnici lokalnih udruženja i organizacija te javnih institucija poput Opštinskog odbora slijepih Prnjavor, zatim Udruženja Roma „Romska djevojka“, Udruženja Neven, Centra za socijalni rad, Centra za kulturu, Gimnazije Prnjavor, te Srednjoškolskog centar Ivo Andrić Prnjavor.

Obuka o pristupačnoj komunikaciji i primjeni Easy to Read standarda jedna je od aktivnosti koja se provodi u okviru projekta ACTIVE (Access Communication Toward Inclusion of Vulnerable and Excluded persons on Western Balkans), kojeg zajednički razvijaju i provode Caritas BiH i Socijalno-edukativni centar Banja Luka, uz financijski potporu Caritasa Austrije i Renovabisa.

caritas.ba

Povezani članci

Također provjerite
Close
Back to top button