IzdvajamoVijesti 2018. godina

BISKUP BANJOLUČKI PISAO NADBISKUPU SEULA I APOSTOLSKOM UPRAVITELJU PYONGYANGA

Biskup banjolučki Franjo Komarica uputio je 29. travnja 2018. pismo nadbiskupu Seula u Južnoj Koreji, koji je i apostolski upravitelj teško uništene biskupije Pyongyang u Sjevernoj Koreji kardinalu Andrewu Yeom Soo-Jungu u povodu povijesnog susreta dvojice Korejskih predsjednika.

U pismu je biskup Komarica, osim svetopisamskih riječi iz psalma 85., napisao sljedeće:

S velikom radošću u srcu i zahvalnošću dobrome Bogu primili smo svi mi, ovdje u Banjolučkoj biskupiji i u BiH, radosnu vijest o jedinstvenom sretnom,  povijesnom događaju za dragi nam  korejski narod  na nasilno desetljećima podijeljenom Korejskom poluotoku – o službenom  susretu vodećih političkih ljudi s obje strane prežalosne granice koja još uvijek dijeli i onemogućuje zajednički život u miru i slozi cijeloga korejskoga naroda.

Božje je to djelo u kojem ste aktivno sudjelovali i Vi, vjerni Kristovi učenici – svojim molitvama, žrtvama i ljubavlju.

Duboko zahvaljujemo dobrome Bogu što je preko Vas omogućio i nama, Vašoj  kršćanskoj braći i sestrama  iz teško izmučene  biskupije Banja Luka  u Bosni i Hercegovini, da svojim svakodnevnim molitvama za mir i pomirenje na korejskom poluotoku, a osobito za postojanost i vjernost Kristu teško iskušane katoličke braće i sestre u mučeničkoj biskupiji Pyongyang budemo dionici  ovog prekrasnog Božjeg djela  i Vaše velike radosti.

I dalje ćemo biti s Vama svima molitveno povezani kako bi Božji blagoslov i majčinski zagovor  Presvete Djevice Marije, Kraljice korejskih apostola, čiji dragi lik se nalazi u mojoj katedrali i pred kojom se vjernici često mole za Vas, i dalje prati plemenite napore svih Vas u korist mirne, sretne i sigurne budućnosti svih Vas.

Upućujem Vama, Vašim pomoćnim biskupima i svim članovima Vaše nadbiskupije, a osobito gen. vikaru biskupije  Pyongyanga, te svećenicima i bogoslovima te patničke biskupije – najsrdačniji, bratski pozdrav.

Kardinal Yeom Soo-Jung je danas iz Rima poslao biskupu poruku zahvalnosti, navodeći da je, „kad je vidio susret dvojice predsjednika dviju Koreja, prva osoba na koju je pomislio bio je mons. Franjo Komarica i njegova biskupija Banja Luka“.

TABB
Banja Luka, 2. svibnja 2018.

Povezani članci

Back to top button