img_2016_088_1

SVEČANO I MIRNO PROSLAVLJEN USKRS

U Godini Božanskog Milosrđa katolici Banja Luke proslavili su u svojim crkvama svečano i mirno najveću kršćansku svetkovinu – Uskrs. Neposredna „vanjska“ priprava je bila cjelodnevno klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom u banjolučkoj katedrali na Veliki Petak i Veliku Subotu, te obred blagoslova jela po župnim crkvama i filijalama u određenim satima.

Na liturgiju Vazmenog bdijenja okupilo se u svim crkvama i bogoslužnim prostorima (gdje župne crkve nisu još izgrađene) razmjerno velik broj vjernika. Među njima je bio ne mali broj rođenih Banjolučana, koji su iz izbjeglištva željeli za ovu svetkovinu biti u svojim rodnim župama.

U katedrali je liturgiju Vazmenog bdijenja predvodio pomoćni banjolučki biskup mons. dr. Marko Semren, a u centralnoj gradskoj župi Pohoda BDM biskup Ordinarij mons. dr. Franjo Komarica. Biskup Komarica je tijekom liturgijskog slavlja podijelio sakramente inicijacije pet odraslih, koje je temeljito pripremao domaći župnik vlč. Žarko Vladislav Ošap.

Crkve, odnosno bogoslužni prostori su bili dobro ispunjeni vjernicima i na misama na sam dan Uskrsa. U katedrali je koncelebrirano misno slavlje koje je predvodio biskup Franjo zajedno sa svojim pomoćnim biskupom Markom, rektorom katedrale vlč. Perom Ivanom Grgićem i već spomenutim domaćim župnikom glavne gradske župe.

Biskup je na početku mise svima čestitao „najveći kršćansku svetkovinu Uskrs“, podsjećajući nazočne vjernike, koji su ispunili katedralu, da su u svojoj „uskrsnoj radosti povezani s desetinama tisuća katolika Banjolučke biskupije, koji su tijekom protekla dva i pol desetljeća nasilno protjerani iz svojih rodnih mjesta, svojih župa i biskupije, a kojim se do danas ne omogućava održivi povratak.“

U homiliji je glavni naglasak stavio na održavanju same svetkovine Uskrsa, kao „definitivne pobjede života nad smrću, definitivne pobjede nevinog Božjeg Jaganjca nad ljudskim grijehom“.

U ovogodišnjoj Godini Božjeg Milosrđa trebamo se odlučno postaviti na samo Kristovo probodeno srce, kako bismo doživjeli dragocjeno Božje milosrđe i bili sami milosrdni.

Podsjetio je svoje sugrađane – katolike na dragocjeno Božje milosrđe, koje ih je sačuvalo u nesretnim ratnim godinama da ne žele zlo i nepravdu svojim sugrađanima, te ih pozvao da budu nositelji i širitelji Božjeg praštanja i milosrđa, ali i Božje istine i pravde među svojim bližnjima. Ohrabrio je sve, bez obzira u kojoj životnoj situaciji i na životnom zadatku nalazili da budu dostojni svoga kršćanskog imena i vjerodostojni suradnici Milosrdnog Isusa.

Pjevanje cijele okupljene zajednice predvodio je katedralni, ženski zbor na čelu sa sestrom Damjana Kovačević.

Biskup Franjo je na kraju misnog slavlja predvodio devetnicu u čast Božanskom milosrđu te podijelio prisutnima apostolski blagoslov povezan s potpunim oprostom.

Pred katedralom su vjernici tradicionalno bili od biskupa počašćeni i ostali skupa u radosnom druženju s biskupima Franjom i Markom te svećenicima.

TABB
Banja Luka, 27. 3. 2016.