IzdvajamoVijesti 2017. godina

BISKUP KOMARICA U POHODU HRVATSKOM PRIMORJU

Povodom blagdana Sv. Nikole, zaštitnika djece, putnika i pomoraca banjalučki biskup dr. Franjo Komarica, na poziv gradonačelnika grada Kraljevice g. Dalibora Čandrlića te  mjesnog župnika vlč. Ivice Klanca  boravio je od 5-8 prosinca na području Hrvatskog primorja. Pri tom je posjetio,  na području Rijeke, Kraljevice i Crikvenice  – pored crkvenih institucija te predstavnika crkvenih i lokalnih vlasti – i nekoliko gospodarskih subjekata i ustanova iz područja kulture i zdravstvenog turizma.

Kako je Sv. Nikola zaštitnik grada Kraljevice, čiji je blagdan 6. prosinca ujedno i Dan grada Kraljevice biskup Komarica je prijepodne i navečer predvodio u koncelebraciji s mjesnim svećenstvom misna slavlja u župnoj crkvi Sv. Nikole u Kraljevici te brojnim vjernicima uputio riječi „za pamćenje“. Kao poseban gost, nazočio je svečanoj sjednici Gradskog vijeća Kraljevice. Gradskoj vlasti i brojnim gostima uputio je riječi zahvalnosti i obodrenja. Susreo se s mnogobrojnim građanima među kojima ih je značajan broj s područja Banje Luke i šire banjalučke regije koji su na području  Kraljevice i drugih mjesta Hrvatskog primorja, nakon nasilnog istjerivanja  iz svojih domova u progonstvo, pronašli svoj novi dom.

Kako je Sv. Nikola zaštitnik pomoraca, biskup je prvog dana nakon posjete nadbiskupu riječkom mons. Ivanu Devčiću, posjetio najvećeg hrvatskog brodara u putničkom prometu u Rijeci, riječku Jadroliniju, koja je ove godine proslavila 70 godina svoga postojanja i djelovanja. Svečana sjednica i prijem uzvanika upriličeni su u riječkoj luci, na brodu „Marko Polo“.Tom prigodom nakratko se susreo s gradonačelnikom grada Rijeke Vojkom Obersnelom, ministrom  mora, prometa i infrastrukture  u Vladi RH,Olegom Butkovićem, predsjednikom uprave Jadrolinije Davidom Soptom i drugima.

Na sam blagdan Sv Nikole biskup Komarica je posjetio i osnovnu školu Kraljevica i njenu područnu školu u  prigradskom mjestu Šmrika gdje je poput sv. Nikole darivao učenike prigodnim darovima. Učenici su oduševljeni posjetom jednog biskupa njima i njihovoj školi, prvi put u povijesti njihove škole, te  zajedno s učiteljima i nastavnicima, na čelu s ravnateljem prof. Zrinkom Tijanom pripremili i izveli  krasan prigodni program za  svoga  velikog gosta i uručili biskupu prigodne darove.

Na poziv gradonačelnika grada Crikvenice Damira Rukavine biskup je 7. prosinca posjetio i grad Crikvenicu. U gradskoj vijećnici je gradonačelnika, predstavnike gradskog vijeća i  voditelje upravnih odjela grada Crikvenice upoznao s teškim stanjem u kojem se nalaze   preostali Hrvati i katolici na području Banjalučke biskupije, napose onom dijelu koji je u entitetu RS-a. Također su im predstavljeni i konkretni gospodarski, socijalni, odgojno-obrazovni i drugi programi i projekti kojima vodstvo biskupije želi zaustaviti stanje urušavanja hrvatskog i katoličkog korpusa na ovom području BiH.  Kao poseban vid pomoći naporima biskupije predstavnici grada Crikvenice i Turističke zajednice obećali su razmotriti prijedlog besplatnog ljetovanja kao poseban vid pomoći za djecu slabijeg imovinskog stanja iz župa Banjalučke biskupije na čemu im je biskup srdačno zahvalio.

U okviru boravka u Crikvenici biskup je posjetio  samostan redovnica „Družbe sestara presvetog Srca Isusovog“,mjesnu župu Uznesenja BD Marije te župnika i dekana vlč. Marinka Kajića, rodom iz Žepča.

Svoj boravak u ovom dijelu Hrvatskog primorja biskup je završio posjetom Specijalističkoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju „Talasoterapija“, u kojoj je prije tri i pol desetljeća i sam bio pacijent. Susreo se, tijekom obilaska svih odjela u ovoj specijalističkoj medicinskoj ustanovi i s nekoliko medicinskih djelatnika, medicinskih sestara i liječnika, rodom iz Banje Luke i okolice.

U večernjim satima je u pratnji gradonačelnika Kraljevice Čandrlića i svog domaćina Žurge pohodio drevni grad Zrinjskog-Frankopana, odakle su obojica hrvatskih velikana pošli po nalogu austrijskog cara u Bečko novo Mjesto, gdje su bili osuđeni na smrt. Grad-tvrđava je u fazi temeljitog obnavljanja. Biskup se zajedno s pratnjom susreo s članovima domaćeg Hrvatskog glazbenog društva „Zvijezda Danica“ i predsjednicom Dubravkom Poljanšeg i Dirigenticom Helgom Dukarić Dangubić, te im zahvalio na nedavnom izvrsnom nastupu u banjolučkoj katedrali.

Tijekom trodnevnog boravka u ovim mjestima Hrvatskog primorja domaćini su  u svakoj prilici biskupu Franji Komarici iskazivali srdačnu dobrodošlicu, te poštovanje i zahvalnost za sve ono što je dosada činio i dalje čini na opstanku Hrvata i Katoličke crkve  i svakog čovjeka koji je u potrebi, bez obzira na vjerska i nacionalna opredjeljenja, na ovom području BiH. Kao posebna oblik zahvalnosti domaćina za biskupov dolazak i boravak među njima, svi ,s kojima se biskup susreo i predstavio stanje Hrvata i Katoličke crkve na ovim prostorima BiH, potvrdili su svoju spremnost uključiti se u učinkovitu financijsku i drugu potporu za provedu kulturnih, socijalnih, gospodarskih i drugih projekata Banjolučke biskupije, među kojima treba posebno istaknuti biskupove „domaćine“ gradonačelnika Kraljevice Dalibora Čandrlića i Gordana Žurgu iz Šmrike,  u čijoj obitelj  je biskup cijelo vrijeme bio poseban i drag gost.

TABB
11. prosinca 2017.

Povezani članci

Back to top button