IzdvajamoVijesti 2021. godina

AUDIO: VIII. MEĐUDEKANSKI SUSRET U BOSNI I HERCEGOVINI

Priopćenje

Na blagdana sv. Katarine Sijenske, crkvene naučiteljice i suzaštitnice Europe, 29. travnja 2021. u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku održan je VIII. Međudekanski susret u Bosni i Hercegovini pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Sudjelovala su i ostala tri člana Biskupske konferencije BiH, oba franjevačka provincijala u BiH, generalni vikari, članovi Vijeća za kler BK BiH i 21 od 28 dekana koliko ih ukupno ima u 29 dekanata u sve četiri biskupije u Bosni i Hercegovini: Banjolučkoj, Mostarskoj-duvanjskoj, Trebinjsko-mrkanskoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Kardinal Puljić izrazio je dobrodošlicu svima i zahvalio da su se, unatoč aktualne pandemije koronavirusa i svih životnih izazova, okupili na svoj osmi susret te ukratko podsjetio na tijek prethodnog Međudekanskog susreta održanog na istom mjestu, 5. ožujka 2020. Napomenuo je da su na tom susretu dekani banjolučkog i broćanskog dekanata izvijestili o pohodu svećenika i vjernika iz župa čitlučkoga kraja Banjoj Luci.

Sudionici su potom saslušali predavanje profesora emeritusa Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu mons. Mate Zovkića pod naslovom: „Svjedoci riječi Božje po uzoru na sv. Jeronima“. Na početku je sve nazočne uputio na knjižicu koju je nedavno tiskala BK BiH u godini Riječi Božje za svoje crkveno područje i na njegov članak o Jeronimu kao prevoditelju Knjige o Tobiji. Kazao je da, kao zaređeni služitelji vjerničke zajednice, svećenici žele po uzoru na sv. Jeronima Božjom riječju obilnije hraniti sebe i vjernike koji su im povjereni. Podsjetio je se da je po mandatu pape Damaza Jeronim kao obrazovani Zapadnjak, koji je bio oduševljen monaštvom nekih kršćana na Istoku, prevodio u Betlehemu Sveto Pismo na latinski od oko god. 388. do 405. te progovorio o prevoditeljskom radu sv. Jeronima. Podsjetio je da je papa Franjo u Pismu o 1600. obljetnici sv. Jeronima ističe da je Jeronim kao prevoditelj inkulturirao Sveto pismo Židova u kulturu latinskih Europljana petoga stoljeća te dodao da i današnji prevoditelji Svetog Pisma to čine: inkulturiraju objavu, zapisanu na hebrejskom i grčkom, u kulturu svoga naroda te u narodima, gdje je kršćanstvo već zasađeno, čine razumljivom objavu novim naraštajima u svom narodu. Osvrćući se na Poruku Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za „Godinu Božje Riječi“ koja je započela na liturgijski spomendan sv. Jeronima, 30. rujna 2020. i završit će na isti dan 2021. godine, spomenuo je da biskupi u tom pastirskom pismu pozvali svećenike da s vjerničkim zajednicama u toj godini dublje proučavaju Sveto pismo. Istaknuo je da je glavna mogućnost kvalitetnog slavljenja godine Riječi Božje za prezbitere redovito i savjesno spremanje homilija kojom uvode prisutne vjernike u blagdan i otajstvo koje slave, ali na temelju pročitanih odlomaka iz Svetoga pisma.

Nakon izlaganja dekani su ukratko prikazali obilježavanje Godine Božje Riječi u svojim dekanatima. Spomenute su brojne inicijative i akcije koje su, unatoč pandemije, pokrenute u brojnim župama: čitanje Svetog Pisma posebno u vremenu došašća i korizme, prepisivanje i izlaganje prepisanih odlomaka Biblije, dijeljenje primjeraka Biblije i njezino čitanje u crkvama i po obiteljima, organiziranja tribina, sudjelovanja svećenika u emisijama pojedinih radiopostaja na temu Božje Riječi, zajedničkog moljenje Časoslova naroda Božjega, razmatranje nad Božjom riječju tijekom klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom… Spomenuti su i primjeri osobite pobožnosti sv. Josipu u Godine sv. Josipa posebno u onim crkvama koje su uzele Marijina zaručnika za svog nebeskog zaštitnika.

Dekani su također progovorili o poduzetim inicijativama na međudekanatskoj povezanosti u skladu s odlukom da se povežu dekanati: Kreševski s Trebinjskim, Ramski s Bihaćkim, Sarajevski s Mostarskim, Sutješki s Ljubuškim, Bugojanski s Grudskim, Travnički sa Stolačkim, Žepački s Bosanskogradiškim i Prnjavorskim dekanatom, Tuzlanski s Čapljinskim, Jajački s Brčanskim, Usorski s Duvanjskim, Derventski s Posuškim, Doborski sa Širokobriješkim, Šamački s Livanjskim te Broćanski s Banjolučkim dekanatom. Konstatirano je da je aktualna pandemija, koja su počela širiti u Bosni i Hercegovini u ožujku 2020. godine, zaustavila već dogovorene susrete ponajprije svećenika, a potom i vjernika između spomenutih dekanata. Biskupi su ponovno potaknuli dekane da, čim se za to steknu uvjeti, porade sa svećenicima u svojim dekanatima na konkretnim akcijama međudekanske povezanosti.

Sudionici susreta su upoznati da je u Nedjelju solidarnosti, 7. ožujka 2021. u svim biskupijama u Bosni i Hercegovini prikupljena kolekta u visini od 178.344,95 KM te da će ta sredstva biti podijeljena na 97 župe koje imaju manje od po 200 vjernika u svim biskupijama u Bosni Hercegovini. I ovom prigodom biskupi izražavaju zahvalnost svim članovima svojih biskupijskih zajednica koji su i na ovaj način, unatoč pandemije, pokazali da imaju otvoreno srce za sve koji su u potrebi, a posebno za one koji su iste vjere i članovi istog naroda. Pošto su dekani posvjedočili da i u ovom vremenu brojni članovi župnih zajednica rado sudjeluju u akcijama pomoći, što je bilo zorno i tijekom prikupljanja pomoći za stradale u nedavnom potresu u Sisačkoj biskupiji, biskupi i ovom prigodom potiču svećenike i župljane povjerene njihovoj pastirskoj skrbi da na osobit način gaje povezanost na teritoriju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te duhovno, kulturno, materijalno i na sve druge načinu podupiru malobrojne župne zajednice koje su teško stradale u nedavnom ratu te im u poratnom vremenu prijeti potpuni nestanak. Izrazili su radost da svećenici i u vremenu pandemije održavaju brojne međusobne susrete te priskaču pomoć subraći oboljeloj od korone ili druge bolesti kako vjernici i na tim župama ne bi ostali bez nedjeljnih i drugih liturgijskih slavlja. Također ih raduje da brojni misnici nastoje i u vremenu zatvorenosti biti blizu svojim vjernicima. Potiču ih da gaje međusobnu povezanost te da hrabre svoje vjerničke zajednice i snaže ih Božjom riječju i svetim sakramentima.

U okviru Susreta svi biskupi, franjevački provincijali, generalni vikari, članovi Vijeća za kler i dekani zajedno sa sjemenišnim odgojiteljima sudjelovali su na svečanom Euharistijskom slavlju u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage te na kraju Mise molili s brojnim hodočasnicima pokraj groba časnog sluge Božjega Petra Barbarića. Svetu misu je prevodio i prigodnu propovijed uputio kardinal Puljić.

Uprava i cijela sjemenišna zajednica na čelu s rektorom preč. Željkom Marićem bili su brižni domaćini i ovog kao i svih ranijih međudekanskih susreta.

Travnik, 29. travnja 2021.
Tajništvo BK BiH

Povezani članci

Back to top button