IzdvajamoVijesti 2022. godina

ĐAKONSKO REĐENJE U KATEDRALI

U Nedjelju Dobrog pastira i ujedno Svjetski dan molitve za duhovna zvanja u banjolučkoj je katedrali biskup ordinarij Franjo Komarica zaredio za đakona svoje biskupije Iliju Kelića, rodom iz župe Ljubunčić kod Livna.

Uz domaće vjernike u slavlju svete mise i ređenja sudjelovao je veći broj ređenikove rodbine i prijatelja iz rodne župe te iz Zagreba.

Sa biskupom Franjom koncelebrira su petorica svećenika, među kojima su bili i ređenikov župnik iz župe bl. Alojzja Stepinca iz Zagreba vlč.Antun Vukmanić i dekan Filozofsko-teološkog studija u Zagrebu pater Ivo Antunović. Uz ređenika Iliju asistirala su još trojica đakona.

Biskup Franjo se u prigodnoj propovijedi, između ostalog, ukratko osvrnuo na ovogodišnju poslanicu pape Franje u prigodi Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja, predstavljajući glavne naglaske poslanice.

Zatim je protumačio „centralni pojam“ za cjelokupno Božje djelo otkupljenja ljudskog roda, „svetu razmjenu“, kao prastvarnost kršćanstva. Naglasio je „prevažne“ činjenice u kršćanstvu – „Božji govor i čovjekov odgovor“ – Božje dragocjeno sebedarje čovjeku i čovjekovo dužno uzdarje Bogu. I jedno i drugo usko je povezano sa žrtvom. Pojasnio je da kršćanstvo nije nikakva „papirnata religija“ nego naglašeno „iskustvena“.

Posebno se obratio ređeniku Iliji. Podsjetio je i njega i druge nazočne kako ga je „Krist, Dobri pastir – nakon dosadašnjih brojnih poslova i obveza u raznim životnim sredinama“ u svojoj ljubavi  „okrenuo i naputio na jedan novi i još važniji posao, koji mu sada povjerava, upravo na ovom mjestu, u ovom dijelu svoje Crkve, tj. u njegovoj rodnoj biskupiji“.

Naveo je konkretne zadaće njegove đakonske službe u Crkvi i u ime Crkve, te mu posvjestio ozbiljnost obaveza koje preuzima svojim đakonskim ređenjem. „Voli Krista i njegovu Crkvu, pa se ne boj budućnosti“ poručuje biskup novoređeniku, zaželivši mu tijesnu suradnju sa Duhom Svetim i zazvavši majčin zagovor Presvete Djevice Majke Božje Majke Crkve na njega i na sve nazočne.

Pri završetku slavlja ređenja i svete mise biskup je zahvalio svim nazočnima za njihove molitve za nova duhovna zvanja u Crkvi, potaknuvši ih da i u buduće mole za svete i Kristu odane svećenike, redovnike i redovnice.

Po završetku misnog slavlja svi su se „misari“ zadržali neko vrijeme u dvorištu katedrale u ugodnom druženju sa zaređenim đakonom i međusobno.  A zatim su uzvanici pozvani od ređenika na zajednički objed u dvoranu ordinarijata.

Ugodno druženje sa novozaređenim đakonom Ilijom i biskupom Franjom nakon objeda nastavilo se u posljepodnevnim satima u razgledavanju Marije Zvijezde i nekih drugih institucija biskupije, a na zadovoljstvo svih sudionika.

TABB
Banja Luka, 9. svibnja 2022.

Povezani članci

Back to top button