AudioIzdvajamoVijesti 2022. godina

AUDIO: BISKUPI SLAVILI SVETU MISU U SARAJEVSKOJ KATEDRALI UOČI SVOGA 85. REDOVITOG ZASJEDANJA

Uoči svoga 85. zasjedanja, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i biskupi delegati, u večernjim satima 3. studenog 2022. slavili su Euharistiju u katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Svetu misu predvodio je predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u zajedništvu s kardinalom Vinkom Puljićem te četvoricom nadbiskupa i biskupa i uz koncelebraciju 13 svećenika. Asistirali su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa pod vodstvom svoga profesora liturgike vlč. Ivana Rake, a liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Na početka Euharistijskoga slavlja nadbiskup Vukšić je pozdravio „svu dragu braću i sestre: narod Božji, biskupe, svećenike, redovnike, redovnice i bogoslove“ ističući da su se okupili na molitvu u povodu početka 85. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH s nakanom da zamole Božji blagoslov za sebe, za zasjedanje BK BiH, za sve stanovnike grada Sarajeva i zemlje Bosne i Hercegovine te za povjerenje i pomirenje s Bogom i ljudima.

„Ovdje su večeras mons. Petar Palić, biskup iz Mostara i dopredsjednik naše Biskupske konferencije, nadbiskup apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli, biskup iz Zrenjanina i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija mons. Ladislav Nemet koji će nam uputiti homiliju, zadarski nadbiskup koadjutor i delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Milan Zgrablić te uzoriti gospodin kardinal Vinko Puljić. Kasnije će nam se pridružiti biskupi iz Banje Luke, mons. Franjo Komarica i mons. Marko Semren, jer su morali kasniti zbog iznenadne smrti jednoga župnika (fra Ivica Matić), kojega također preporučam u vaše molitve. Ovdje je mons. Amaury Medina Blanco, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH.  S nama je također mnogopoštovani provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, kojemu izražavam sućut u povodu smrti člana njegove Zajednice, a među nama su također provincijalne poglavarice ženskih redovničkih zajednica i predstavnici drugih crkvenih ustanova. Sve vas srdačno pozdravljam i na početku svete Mise, zajedno s vama, molim Božje milosrđe da nam oprosti sve naše slabosti, počinjene prema Bogu izravno ili prema bilo kojemu čovjeku, kako bismo bili u miru s dragim Bogom i sa svim ljudima te tako na dostojan način proslavili ovaj sakrament Božje blizine“, kazao je u svom uvodu nadbiskup Tomo.

U prigodnoj propovijedi biskup Nemet je podsjetio da je u Katoličkoj Crkvi u tijeku Sinodalni proces koji je započeo papa Franjo prošle godine početkom listopada u Rimu, a tjedan dana kasnije svatko od biskupa otvorio je proces u svojoj biskupiji. Kazao je da prošlog tjedna u Rimu objavljen i Dokument za sljedeću etapu ovog procesa. „Oni koji prate, znaju da su prvi dio i prva etapa bili u našim biskupijama. U biskupijama smo se sastajali, razgovarali o temama. Bilo je pet pitanja na koja je trebalo odgovoriti. Nije to tako dugo bilo; pitanja su bila kratka, jasna. Svatko je mogao reći što je htio. Moglo se dodati i ono što nije napisano, nešto posebno. To se prikupilo i biskupi su to prenijeli na Biskupsku konferenciju. Drugi stupanj ili drugi dio tog procesa bio je susret Biskupskih konferencija koje su, nakon razgovora, izradili jedan dokument i poslije poslali Tajništvu Sinode u Rim. Od 114 Biskupskih konferencija na svijetu, 112 ih je odgovorilo. Zamislite koliko je toga“, kazao je biskup Ladislav dodajući da su se u rujnu 2022. u Frascatiju okupili učeni ljudi i napisali završni Dokument tih dviju etapa Sinodalnog procesa nakon čega slijedi kontinentalna faza.

„Taj Dokument je izišao i sinteza je svih onih dokumenata koji su dostavljeni u Rim. Na temelju toga napravili su kompilaciju. Čitao sam taj tekst. Zanimljivo je kako teme dolaze jedna za drugom bez objašnjenja, je li to dobro ili nije. Nema teoloških ni pravnih ocjena nego jednostavno sve je nabrojeno u tom kratkom dokumentu… Biskupi sad opet moraju razgovarati u svojim biskupijama sa svećenicima i vjernicima, koliko stignu, i to predstaviti na kontinentalnom susretu koji će se održati od 5. do 10. veljače 2023. u Pragu. Ne trebaju ništa pisati nego sam reći teme koje su za njih bile važne, a koje nisu. Na primjer, vi možete puno toga reći o ratu u Bosni i Hercegovini. Mislim da sada imate određeni mir koji nije savršen, ali živite u miru i ne trebate se bojati rata“, kazao je biskup Nemet dodajući da želi u svojoj propovijedi podijeliti nekoliko misli u vezi s tim Dokumentom koje su povezane s odlomkom iz Evanđelja za taj dan.

„U Evanđelja Isus koristi dvije slike Boga. On je razgovarao s grješnicima i ljudima koji nisu bili baš cijenjeni u ondašnjoj kulturi i ondašnjem Izraelu pa su ga kritizirali da jede i pije s carinicima i grješnicima. On je, koristeći dvije slike, opisao kako Bog gleda na cijelu tu stvarnost. Jedna od tih slika je slika dobrog Pastira koji ide i nalazi ovcu. Ta slika je ostala u tradiciji kršćanstva pa tako i Katoličke Crkve kao simbol, slika za Isusa koji je najbolji Pastir. Isto tako ta slika koristi se za biskupe i nadbiskupe pa čak i za kardinale. I svećenici su dobri pastiri. I imamo drugu sliku, prispodobu iz Evanđelja o jednoj gospođi koja traži drahmu koju je izgubila. Zapitajmo se, zašto se ta slika Boga kao žene izgubila iz tradicije Katoličke Crkve? Kad Isus koristi sliku jednu za drugom kao dvije prispodobe znači da te dvije prispodobe imaju isto značenje. Isus govori o Bogu kao dobrom pastiru i govori o Bogu kao o toj ženi koja traži izgubljenu drahmu“, primijetio je zrenjaninski biskup te citirao sljedeći dio Dokumenta: „Postoje dva međusobno povezana izazova s kojima se Crkva mora suočiti: ’Žene ostaju većina onih koji prisustvuju liturgiji i sudjeluju u aktivnostima, muškarci su manjina. Ipak, većinu uloga u donošenju odluka i vladanju drže muškarci. Jasno je da Crkva mora pronaći način da muškarce privuče aktivnijem članstvu u Crkvi i da ženama omogući potpunije sudjelovanje na svim razinama života Crkve.“

„Vratimo se na Isusovu prispodobu iz današnjeg Evanđelja. On ne stvara razliku između dobrog pastira i gospođe koja traži drahmu. I jedna i druga osoba jesu slika Boga, našeg Boga koji je s nama. Druga misao je mnogo jednostavnija: Pavao u prvom čitanju govori kako je najvažnije da Krist bude u središtu njegova života. I on kao Hebrej jednostavno kaže: sve sam imao – bio sam najbolji učenik Zakona, najgorljiviji farizej i sve sam to bacio radi Isusa Krista… Znači, ništa ne pomaže da sam iz nabolje obitelji ili familije ili iz najboljeg naroda; ništa ne pomaže da sam najučeniji. Ako Isusa nema u mome srcu, onda sam daleko i za ništa valjan. Dragi u Kristu, u svakom pogledu, je li riječ o Sinodalnom procesu, sjednici Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine ili našem večernjem okupljanju, sve se vrti oko ove istine: koliko je Isus centar ovoga što mi radimo, svakog našeg čina, svake naše misli… Važno je da u tim odlukama Isus Krist bude temelj i središte svega što činimo“, zaključio je biskup Ladislav.

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, 4. i 5. studenog 2022. s početkom u 9,00 sati u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu (ulica Josipa Stadlera 13) održat će svoje 85. redovito zasjedanje. Predsjedat će nadbiskup Vukšić, uz sudjelovanje svih članova Biskupske konferencije BiH te delegata Hrvatske biskupske konferencije i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija.

Tijekom zasjedanja biskupi će, između ostalih točaka dnevnog reda, razmotriti apostolsko pismo pape Franje „Desiderio desideravi“ o liturgijskoj formaciji naroda Božjega od 29. lipnja 2022., saslušati izvješća svojih delegata s pojedinih važnih susreta, dogovoriti predstojeće termine i razmatrati druga pitanja važna za život i djelovanje biskupijskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Biskupi će također u petak, 4. studenog ujutro slaviti Svetu misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i potom se susresti s bogoslovnom zajednicom. Predsjedat će nadbiskup Vukšić, a prigodnu propovijed uputit će biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

Biskupi će završiti svoje zasjedanje konferencijom za novinstvo koja će biti upriličena u subotu, 5. studenog u 12 sati u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u ulici Josipa Stadlera 13.

KTA
Sarajevo, 3. studenog 2022.

Povezani članci

Back to top button