Vijesti 2021. godina

CARITAS BIH U SURADNJI S PARTNERIMA ORGANIZIRAO ONLINE YOURJOB REGIONALNU KONFERENCIJU

Caritas Bosne i Hercegovine zajedno s partnerima iz regije, u okviru regionalnog YourJob projekta Caritasa Austrije, organizirao je iz Sarajeva regionalnu online konferenciju od 28. do 30. rujna 2021. godine uz sudjelovanje i doprinos predstavnica Caritasa Austrije gđe Birgit Ertl i gđe Martina Maetzl.

U virtualnom prostoru, uz tehničku potporu tima Startup studija iz Sarajeva i platforme Collectivibe, održano je pet panel diskusija o mladima i njihovim perspektivama u regiji, o zapošljivosti mladih kao i prilikama koje mogu ostvariti kroz projekt YourJob. Svi paneli i prijevodi govornika snimljeni su i nalaze se na socijalnim mrežama projekta, ali i na platformi će biti dostupni javnosti do kraja godine https://yourjob.collectivibe.com/. Mladi poduzetnici imali su priliku predstaviti svoj biznis za koji su dobili financijsku i savjetodavnu potporu kroz program projekta YourJob na sajmu poduzetništva mladih, a koji se također nalazi na interaktivnoj platformi.

Caritas Bosne i Hercegovine organizirao je panel sesiju u utorak, 28. rujna 2021. godine o temi: „Što uskraćuje obećavajuću budućnost mladima u regiji“, a na kojoj se diskutira o rezultatima istraživanja o nezaposlenosti mladih u regiji s naglaskom na društveno-ekonomske i socio-obrazovne aspekte. Na panelu su sudjelovali gosp. Nermin Oruč, gđa Ivona Čelebičić, a moderirao ga je gosp. Miroslav Valenta voditelj programa YourJob u Caritasu Bosne i Hercegovine. Na panelu je sudjelovalo i dvadesetak mladih osoba iz Mostara, Čapljine i Banja Luke zajedno sa savjetnicama za zapošljavanje mladih.

Druga panel sesija o temi: „Mlade žene i mogućnosti zapošljavanja u regiji“ održana je u utorak 28. rujna 2021. godine, a organizirao ju je Caritas Albanije. Panelistice gđa Monika Kocaqi, gđa Mariana Meshi i moderatorica gđa Ariela Mitri zajedno s mladim poduzetnicama diskutirale o omogućavanju pristupa zapošljavanju i boljim mogućnostima prihoda te o položaju žena na tržištu rada.

Treća panel sesija održana je u srijedu 29. rujna 2021. godine o temi: „Načini izlaska iz nezaposlenosti – što mladi očekuju od društva“, koju je organizirao Caritas Kosova. Na panelu je sudjelovalo nekoliko mladih osoba koji su govorili o svojim i perspektivama drugih mladih: koji su izazovi i ideje koje mladi vide za svoju budućnost u cijeloj regiji? Govornici su bili Anita Aliu, Malsore Deidia, Azem Kukaqi, Parparim Lubishtani, Visar Idrizi, Besmir Salihu, Mentor Collaku, Alfred Pjetri, a moderator je bio gdin Luz Balaj.

U srijedu, 29. rujna 2021. godine, četvrtu panel sesiju je organizirao Caritas na temu: „Uspješne priče u podržavanju zapošljavanja mladih u regiji“, a koju je organizirao Caritas Srbije. Ova panel diskusija okupila je glavne sudionike izravno uključene u zapošljavanje i obrazovanje na prijelazu mladih na tržište rada. Predstavljeni su modeli dobre prakse za integraciju tržišta rada, s posebnim naglaskom na izravan rad s mladima, tako da su svi sudionici mogli učiti jedni od drugih. Panelisti su bili Jelena Stefanović, Sven Dominković, Željko Skenderović, Mina Dobrijević, Marina Sokić, Tobias Noelke, Berina Bukva Alibašić, a panel je moderirala Marina Savković. Ova panel sesija bila je u potpunosti organizirana putem programa Zoom.

U četvrtak, 30. rujna 2021. godine održana je završna peta panel diskusija na temu „Gledajući unatrag i naprijed: Dvije godine YourJoba“, a koju je moderirao djelatnik Caritasa BiH gosp. Zlako Malić. U ovom glavnom dijelu srednjoročne konferencije predstavljena su glavna postignuća nakon dvije godine provedbe programa YourJob i buduće perspektive. Napravljen je osvrt na glavne ishode u protekla dva dana konferencije i njihove implikacije na daljnju suradnju i strateški rad na povećanju zapošljavanja mladih u regiji. Govornici su bili gosp. Andreas Knapp predstavnik Caritasa Austrije, mons. Michael Landau, predsjednik Caritasa Europa koji je uputio video poruku ohrabrenja, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar predsjednik Caritasa Srbije, predstavnici donatora i partnera. Posebno zanimljivo je bilo predstavljanje dostignuća projekta koje je u ime projekta predstavio gosp. Miroslav Valenta, jednako kao i obraćanje četiri savjetnika za zapošljavanje koji djeluju u okviru projekta. Savjetnice i savjetnik za zapošljavanje mladih pojasnili su izazove rada u ovo pandemijsko vrijeme, izazove u zapošljavanju i obrazovanju mladih ljudi i usklađivanje obuka sa potrebama na tržištu rada. Vrlo je zanimljivo bilo osobno iskustvo savjetnika koji su i sami mlade osobe prije par godina prolazili kroz periode traženja posla i građenja karijere. Uz savjetodavni rad u projektu savladali su i druge zadatke, od administrativnih do pregovaračkih i organizacijskih. Kako je spomenula gđica Anita Kožul, savjetnica za zapošljavanje mladih iz Bosne i Hercegovine, svi savjetnici imaju veliku odgovornost za mlade osobe, ali i razvijene vještine, te su poput hobotnica sa puno krakova obavljaju puno zadataka.

Tim Caritasa Bosne i Hercegovine je bio vodeći u organiziranju ove konferencije koju je pratilo više od 460 osoba on line putem platforme i programa Zoom.

YourJob je regionalni program osnaživanja mladih pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Projekt provode Caritasi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji. Mladima program YourJob nudi orijentaciju, obuku, pristup pripravničkoj praksi i podržava poduzetništvo. Kroz savjetovanje, obuku, pripravnički staž i poduzetništvo podržano je više od 5.600 mladih ljudi. Više od 360 mladih je svoje prvo radno iskustvo steklo uz posredovanje YourJob programa.

caritas.ba
Sarajevo, 2. listopada 2021.

Povezani članci

Back to top button