IzdvajamoVijesti 2019. godina

MINISTRANTSKO ZBOROVANJE 2019.

U subotu, 8 lipnja, u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure održano je ministrantsko zborovanje ministranata Banjolučke biskupije. Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem i sakramentom svete ispovijedi, a nakon toga uslijedilo je svečano Misno slavlje koje je predslavio mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki.

Sve nazočne pozdravio je, izrazivši radost zbog ovogodišnjeg susreta, i povjerenik za ministrante Banjolučke biskupije, vlč. Predrag Ivandić, koji je istaknuo da se na ovogodišnjem zborovanju okupilo oko 200 ministranata iz 16 župa: Banja Luka, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška, Bosansko Grahovo, Budžak, Drvar, Glamoč, Jajce, Lištani, Livno, Ljubunčić, Ljubija, Presnače, Prijedor, Ravska i Stara Rijeka.

Na početku misnog slavlja ministranti su obnovili svoja ministrantska obećanja, a biskup je blagoslovio njihova ministrantska odijela. U svojoj propovijedi naglasio je važnost njihove službe oltaru te ih pozvao da što bolje upoznaju Isusa, koji nema drugih ministranata i računa sa svakim od njih. Podsjetio ih je i na Isusove riječi koji je rekao da se oslonimo na njega kako bi imali snagu za uspješan život te ih pozvao da budu što prepoznatljivija slika Božja u svojoj sredini. Predstavnici ministranata primili su i liturgijske predmete kojima se služe u ministrantskoj službi: Bibliju, vrčiće s vodom i vinom, svijećnjak sa svijećom, kadionicu, lađicu s tamjanom i oltarsko zvonce.

Nakon duhovne i tjelesne okrjepe ministranti su pošli u Katolički školski centar „Bl. Ivan Merz“ u kojem su održana različita natjecanja. Prvo mjesto iz natjecanja u šahu osvojio je Luka Perić iz župe Lištani, drugo mjesto pripalo je Miranu Stipiću iz župe Livno, a treće mjesto osvojio je Antonio Matković iz župe Ljubunčić. U društvenoj igri „Čovječe, ne ljuti se!“ najmanje su se ljutili i osvojili prvo mjesto ministranti iz župe Ljubunčić, drugo mjesto osvojili su ministranti župe Budžak, a treće iz župe Drvar. U natjecanju iz stolnog tenisa prva tri mjesta osvojili su ministranti iz župe Lištani, zlatom se okitio Mato Ćurak, srebrom Filip Perić, a broncom Mijo Brdar. U malonogometnom turniru kod dječaka prvo mjesto osvojila je ekipa iz župe Lištani, drugo mjesto pripalo je ekipi župe Ljubunčić, a treće mjesto župi Glamoč. Malonogometni turnir igrale su i djevojčice, kod kojih je prvo mjesto pripalo ekipi župe Lištani, drugo ekipi župe Ljubunčić, a treće mjesto osvojile su ministrantice iz župe Glamoč. Vjeronaučni kviz održan je u dvije skupine: mlađi i stariji. Najuspješniji u skupini starijih, od petog do devetog razreda, bili su ministranti iz župe Presnače koji su osvojili prvo mjesto, drugo mjesto pripalo je ekipi iz župe Lištani, a treće mjesto ministrantima iz župe Ljubunčić. U skupini mlađih, od prvog do četvrtog razreda, zlatom su se okitili ministranti iz župe Lištani, srebro su osvojili ministranti iz župe Livno, a bronca je pripala ministrantima župe Glamoč.

Po završetku natjecanja u KŠC-u ministranti su ponovno došli u dvorište katedrale i tu su sudjelovali u „viteškim igrama“: trčanje u vrećama i potezanje konopca. Najbrže su trčali Jelena Granić, župa Lištani (1. mjesto), Nikola Sučić, župa Ljubunčić (2. mjesto) i David Kelava, župa Livno (3. mjesto). Najsnažniji u povlačenju konopca bili su ministranti iz župe Lištani, koji su osvojili prvo mjesto, drugo mjesto pripalo je ministrantima iz župe Glamoč, a treće mjesto ministrantima iz župe Ljubija.

Zborovanje je završeno uručivanjem diploma i pobjedničkih medalja najuspješnijima, te priznanja svima koji su sudjelovali na ovogodišnjem susretu. Dodijeljen je i pehar najuspješnijoj župi, tj. župi koja je osvojila najviše medalja, a ove godine pehar su dobili ministranti župe Lištani.

Ovogodišnje zborovanje zaključeno je kratkom molitvom. Zahvalni Bogu, puni dojmova i radosti ministranti su se uputili nazad u svoje župe uz obećanje da dolaze i sljedeće godine.

B.I.
Banja Luka, 10. lipnja 2019.

Povezani članci

Back to top button