Vijesti 2019. godina

S. ANETA ANĐELIĆ – NAJVOLJENIJA OSOBA U GLAMOČU

U Glamoču danas živi oko 2 000 stanovnika, pripadnika svih konstitutivnih naroda. Svi oni kažu da njeguju međusobne odnose i da ih politika ne može posvađati.

Među njima najvoljenija osoba u Glamoču je časna i medicinska s. Aneta Anđelić, prenosi N1 televizija u jučerašnjem prilogu. Dom zdravlja u Glamoču politici nije zanimljiv, jer tamo se liječe i Hrvati i Srbi i Bošnjaci. Svima najviše pomaže časna, a ujedno i medicinska sestra Aneta Anđelić. Osobe poput nje najbliže su narodu. U Domu zdravlja je više od dva desetljeća.

“Od 1995. obavljam službu glavne sestre Doma zdravlja jer tada smo formirali ovdje medicinsku službu, jer sve je ovdje bilo rasformirano. Ništa od opreme nismo imali, imali smo tlakomjer i pacijenta, to je bilo”, kaže s. Aneta dodavši da ni danas nije ništa bolje. Problemi su iz prošlosti. Dvije plaće im, doznaje N1 u Glamoču, trenutačno kasne, a sadašnje dobijaju u postocima.

Zaposlenima nisu uplaćene godine doprinosa. Većina zaposlenih tužili su Dom zdravlja i dobili rješenja u svoju korist. Međutim, tužbom blokirali bi, kažu, račune drugim kolegama. I pored svih problema, u ovom mjestu ljudi brinu jedni o drugima. „Treba živjeti, treba njegovati međusobne odnose. I, hvala Bogu, da ovdje nema međunacionalnih trvenja. Da ne kažem sukoba. Čak se stvaraju ponovo mješoviti brakovi. Između Hrvata, Srba, muslimana“, rekla je s. Aneta.

Krenuvši dalje kroz Glamoč sa s. Anetom, ekipa N1 naišla je na Ajšu, Dragicu i Muneveru, te baku Stanu koja je starosjedilac u ovom mjestu, a one su složne u jednom – u Glamoču ima suživota. „Ja ovdje živim 60 godina, ovdje su bili komšije muslimani i Hrvati, daj Bože da tako moja unučad budu živjela. Ali evo mi se poštujemo jedni druge, idemo na kavu“, kaže baka.

„Siromašan je narod, nerazvijena privreda, nema zaposlenja, mladi odlaze. A suživot ovako kao narod raznih nacionalnosti se jako dobro slaže. Političari nam malo na svoju ruku, ali ne mogu“, kaže jedna mještanka.

Iako Glamoč ima približno 2 000, prema riječima mještana, „aktivnih“ stanovnika, većina osoba kažu da im je s. Aneta Anđelić najvoljenija osoba. „Znaš kako mi dadne injekciju i ne osjetim da mi je dala“, riječi su jedne mještanke iz Glamoča.

Zašto je redovnica posebnija od drugih, govori i njena briga o najugroženijim. Zahvaljujući svojoj sestri u Njemačkoj s. Aneta skuplja socijalnu pomoć za one koji kad dođu u Dom zdravlja i nemaju novca platiti lijekove. „I onda ona meni pred Božić pošalje 400-500 eura koje mogu upotrijebiti bez ičijeg nadzora za one kojima su najpotrebniji. Čovjek nam je na prvome mjestu. I puno toga sebi uskratimo da bismo bili drugima na usluzi. To je teško razumljivo onome tko nije ušao u ovu našu branšu“, istaknula je s. Aneta.

U Glamoču se kažu, godišnje rodi oko 20-ero djece. Usprkos svim nedaćama i siromaštvu, kažu da pobjeđuje zajedništvo svi onih koji žive u ovom malom mjestu. S. Aneta ističe da nastavlja svoju misiju tamo gdje su stali drugi, piše novinar Semir Mustafić u ovoj priči „o običnim ljudima koji ruše podjele u Bosni i Hercegovini“.

N1 / KT
Glamoč, 5. travanj 2019.

Povezani članci

Također provjerite
Close
Back to top button