Vijesti 2020. godina

PANEUROPSKA UNIJA NJEMAČKE O OTVARANJU „KUĆE SUSRETA MARIJA ZVIJEZDA“

Mjesečnik Paneuropske Unije Njemačke „PANEUROPA – INTERN“, koji izlazi u Műnchenu, a uređuje ga predsjednik Unije Bernd Posselt, dugogodišnji član Europskog Parlamenta,  donio je u svome listopadskom izdanju lijepu vijest o nedavnom otvaranju „Kuće susreta – Europski centar Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci.

Taj mjesečnik dobivaju redovito svi članovi Europskog Parlamenta njemačkog govornog područja, kao i suradnici u političkim frakcijama i pokrajinskim parlamentima i članovi i suradnici u njemačkom saveznom parlamentu (Bundestag), te predstavnici Crkve, privrede i društva, kao i – naravski – svi članovi Paneuropske Unije i drugi zainteresirani.

Tako je banjolučka – europska „Marija Zvijezda“ i njeno svrstavanje u suvremeni razvoj Bosne i Hercegovine predstavljena jednom širokom krugu koji je u Njemačkoj društveno i političko važan.

Tekst spomenute vijesti donosimo u cijelosti:

„Svjetleća zvijezda

Svečano spomen-slavlje u prigodi 195. rođendana Franza (Franje) Pfannera, porijeklom iz Vorarlberga, prvoga opata nekadašnjeg trapističkog samostana Marija Zvijezda u zapadnobosanskoj biskupiji Banja Luka, iskoristio je njezin biskup paneuropejac Franjo Komarica, da oživi jednu novu europsku ideju. On je u nazočnosti – također i islamskog vjerskog predstavnika – na mjestu bivšeg ulaza u prostorije – djelomično  od potresa propale i onesposobljene – bespravno oduzete samostanske zgrade, otkrio ploče „Kuće susreta Marija Zvijezda“ – i „Europskog Centra za mir i suradnju“.

Time treba – tako dobitnik CondenhoveKalergi odlikovanja Komarica – ′biti  već u godini 2020. omogućen povratak europske ideje u ovaj – od Franza (Franje) Pfannera  u Bosni i Hercegovini u 19. stoljeću stvoreni – komad Male Europe′.

Među glavne podupiratelje ovog projekta spadaju dopredsjednik Paneuropske Unije Njemačke Andreas Raab, zatim od njega predvođeno udruženje PEU  – iz pokrajine Baden – Wűrttemberg, kao i radno tijelo PEU za jugoistočnu Europu iz Műnchena, kojim predsjeda Bernd Posselt.

U Europskom centru, u jednoj regiji, koja je posebno žestoko trpjela zbog progona i nacionalističkog terora beogradskog režima za vrijeme rata u Jugoslaviji početkom 90 – tih godina, trebao bi se ubuduće omogućiti politički, međuetnički, međureligijski i europski dijalog, koji će se ticati osobito mladeži Bosne i Hercegovine.

Dvadeset i pet godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma koji je probudio mnoga očekivanja i nade u izlječenje strašnih ratnih rana na tijelu i duši žrtava, ali ih nije ispunio, ovaj europski dijalog je  – prema prekograničnom društvu  utemeljiteljā ovog marijansko-europskog mjesta susretā, jednako je važan za ostatak Europe kao i za ljude različitih religija i etničkih skupina u Bosni i Hercegovini.

Rad Centra će biti aktivno podržavan i praćen od strane Međunarodne Paneuropske Unije, kao i od nacionalnih PEU iz Njemačke i Hrvatske.

Predsjednika međunarodne PEU Alaina Terrenoire-a iz Pariza i njegova generalnog sekretara prof. Pavu Barišića iz Zagreba, zastupao je prigodom svečanosti vicegeneralni sekretar Vanja Gavran.

Biskup Komarica će sada osnovati jednu ′nadzornu vlast′ (kuratorij) od osoba iz različitih europskih zemalja, koje trebaju unijeti svoja iskustva iz politike, znanosti i društva.“

TABB
Műnchen – Banja Luka, 2.10.2020.

Povezani članci

Back to top button