IzdvajamoVijesti 2018. godina

PROGLAS SUDIONIKA III. NACIONALNE KONFERENCIJE O PASTORALU MLADIH U BIH

U godini Sinode mladih, u organizaciji Odbora za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, od 27. do 29. travnja 2018. u zgradi Ordinarijata u Banjoj Luci održana je III. Nacionalna konferencija o pastoralu mladih na temu Crkva i mladi uoči Sinode. Posljednji dan konferencije, u nedjelju, 29. travnja održan je plenum na kojem su doneseni zaključci konferencije gdje su mladi zajedno sa svojim svećenicima objavili Proglas, koji je jednoglasno prihvaćen, a donosimo ga u cijelosti:

Po završetku Konferencije i u skladu s temom svečano izjavljujemo:

– Zahvalnost Trojedinom Bogu što smo imali priliku susresti se na ovoj Konferenciji te diskutirati o temi Mladi, vjera i razlučivanje zvanja i tako se uključiti u pripavu za XV. Redovnu opću biskupsku sinodu koja će se održati u listopadu 2018. godine.

– Svjesni vrijednosti i važnosti uloga naših obitelji i škole u formaciji mlade osobe, kao i drugih utjecaja na identitet, smatramo da Crkva svojim djelovanjem može pomoći mladima u razvijanju naših talenata, sposobnosti, te jačati osjećaj pripadnosti.

– Naše društvo obilježeno je ranama prošlosti i etničkim i religijskim različitostima. Želimo potaknuti susrete koji će doprinijeti pomirenju i suživotu.

– Mi mladi živimo u različitim strahovima koji nerijetko paraliziraju naše djelovanje u društvu. Stoga trebamo ohrabrenje kako bismo u duhu Istine razlučivali o svojim odlukama, te bili spremni na žrtvu i strpljenje u ostvarenju svojih ciljeva.

– Mi mladi primjećujemo da bi se trebalo više pozornosti dati aktualizaciji Božje riječi, te se s više poštovanja odnositi prema svetom prostoru i svetim činima.

– Želimo da Crkva bude prisutnija u razlučivanju zvanja nas mladih kako bismo svojim životom zauzetije svjedočili vjeru.

– Mi želimo biti protagonisti u sudjelovanju donošenja odluka stvarajući na taj način osjećaj odgovornosti i razvoj kritičkog mišljenja.

– Želimo da Crkva ohrabruje i prati nas mlade u našem sazrijevanju i formaciji kroz različite inicijative (karitativne, humanitarne, edukativne i duhovne), koje nam omogućuju rast prema ostvarenju punine života.

– Po načelu Utjelovljenja pozvani smo ostvarivati svoje poslanje da bismo u svijetu rana, nesuglasica i gubitka samopoštovanja pokazali Kristovo lice. Prihvatimo Njegov zahtjev, to jest budimo Facebook Isusa Krista promičući vrijednosti vjere, nade i ljubavi.

– Samo oduševljeni oduševljavaju!

Povezani članci

Back to top button