img_2016_126_5

JUBILEJSKO HODOČAŠĆE U KATEDRALU ČLANOVA ŽUPNIH PASTORALNIH VIJEĆA

U subotu, 23. travnja 2016., hodočastila je nova skupina od 90-ak članova Župnih pastoralnih i Župnih ekonomskih vijeća  iz većeg broja župa iz raznih dijelova biskupije. S njima su došli i njihovi dušobrižnici. Svi su hodočasnici obredno prošli kroz „Vrata milosrđa“, pristupili sakramentu sv. Ispovijedi, a zatim sudjelovali i na svečanoj koncelebriranoj misi. Nju je predvodio biskup ordinarij dr. Franjo Komarica. Hodočasnicima iz župa banjolučke biskupije pridružila se i skupina od 17 đakona – ovogodišnjih mladomisnika iz Zagreba predvođeni prof. dr. sc. Josipom Šimunovićem, ravnateljem Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, koji su se nalazili na studijskom putovanju po BiH.

Biskup je na početku mise svima izrazio srdačnu dobrodošlicu i pozvao ih da se otvore poticajima Duha Svetoga, te što plodnije obave svoje Jubilejsko hodočašće i proslave najsvetiji čin svoje vjere. U svome „duhovnom nagovoru“ – biskup je protumačio smisao ove Jubilejske godine, zatim jubelijski oprost – a onda govorio o važnoj ulozi vjernika laika u životu i poslanju Kristove Crkve, s posebnim osvrtom na ulogu članova ŽPV i ŽEV unutar župne zajednice, ali i u društvenom životu.

Osvrnuo se i na aktualnu dramatičnu situaciju u cijeloj biskupiji, materijalno i brojčano uništenoj u ratu i poraću, te pohvalio snagu duha i duhovnog života kod mnogih preostalih katolika. Obodrio je sve nazočne da – u duhu smjernica pape Franje – šire oko sebe duh milosrđa i djelotvorne kršćanske ljubavi svima – i katolicima i nekatolicima.

Pjevanje pod misom animirala je katedralna orguljašica s. Damjana Kovačević. Nakon mise svi su se nazočni okrijepili u zgradi Ordinarijata. Biskup Franjo je i ovaj put poveo pjevanje, a drugi su mu se rado pridružili. Svi nazočni su na dar od biskupa Franje dobili priručnik i molitvenik „Milosrdni kao Otac“, koju su zajedno izdali Biskupski Ordinarijat u Banjoj Luci i Vrhbosanska nadbiskupija u Sarajevu.

TABB
Banja Luka, 23. travnja 2016.