Vijesti 2021. godina

IV. OBITELJSKI DAN NA KUPRESU UŽIVO U PROGRAMU RTV HB

U nedjelju 25. srpnja u izravnom prijenosu na RTV Herceg-Bosne svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s biskupima BK BiH.

U skladu s dogovorom na proljetnom 80. redovitom zasjedanju BK BiH u Mostaru, bit će svečano proslavljen 4. Obiteljski dan u župnoj crkvi Svete Obitelji na Kupresu, 25. srpnja 2021.: Obitelj – svjedočanstvo radosne ljubavi. Na kraju Svete mise bit će podijeljeni pisani apostolski blagoslovi brakovima koji obilježavaju 25. ili 50. odnosno 60. obljetnicu braka.

Te nedjelje će, na poziv pape Franje, i u svim župnim i drugim zajednicama, biti obilježen 1. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba kojim se želi posvijestiti obiteljima važnost njihove uloge koju imaju prema svojim starijim članovima. Tako u pastoralnim smjernicama koje je, preko predsjednika biskupskih konferencija, uputio svim biskupima prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Farrell, između ostaloga, stoji:

Ovaj prvi Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba slavi se sredinom godine koju je Sveti otac posvetio obitelji na petu godišnjicu apostolske pobudnice Amoris Laetitia. Ovo je namjerni izbor koji proizlazi iz svijesti o tome da starijima – svim starijima, uključujući one koji nisu djedovi i bake – treba obiteljsko okruženje u kojem će živjeti, i kako je potrebno da obitelji postanu svjesne uloge koju imaju prema svojim starijim članovima.”

Kardinal Farrell u spomenutim pastoralnim smjernicama dalje piše da su “odlučili dati počasno mjesto lokalnoj proslavi ovoga Dana, kako bismo osigurali da njegova radosna poruka djelotvorno dopre do svakog djeda i bake, čak i do onih najizoliranijih. Imajući ovo na umu, bilo bi posebno dobro domisliti način da, kako se Dan bliži, poruku koja je danas najavljena – ‘Ja sam s tobom u sve dane’ (usp. Mt 28,20) – svako unuče mogne prenijeti svojem vlastitom djedu i baki, a mladi ljudi usamljenim starijim članovima svojih zajednica“, napisao je kardinal Farrell te preporučio da svaka župa u nedjelju 25. srpnja posveti jednu od svojih nedjeljnih misa bakama i djedovima i starijima, kao spomendan sv. Joakima i Ane, Isusovog djeda i bake.

Središnja proslava 4. Obiteljskog dana u BiH i 1. Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba na Kupresu bit će prema sljedećem programu:

Subota, 24. srpnja 2021.

  • 19:00 sati – Sveta misa uočnica: predvodi predsjednik Vijeća za obitelj BK BiH mons. Marko Semren
  • 20:00 sati – jednosatno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom

Nedjelja, 25. srpnja 2021.

  • 10:00 sati – molitva krunice i prigoda za pristup sakramentu ispovijedi
  • 11:00 sati – svečano Euharistijsko slavlje: predvodi kardinal Puljić (nakon popričesne molitve podjela pisanih apostolskih blagoslova brakovima koji obilježavaju 25. ili 50. odnosno 60. obljetnicu braka)

Nakon Svete Mise neformalno druženje u župnom pastoralnom centru u kripti crkve tijekom kojeg će pjevati etno grupa Čuvarice iz Prozora koje će također animirati liturgijsko pjevanje na misnim slavljima.

KTA
Kupres, 21. srpnja 2021.

Povezani članci

Back to top button