Vijesti 2021. godina

VLČ. VANJA ĆORKOVIĆ PREDSLAVIO MLADU MISU

Mladomisnik je rođen 1991. u Banjoj Luci, a od svog najranijeg djetinjstva odrastao je i živio u zagrebačkoj Dubravi. Za svećenika je zaređen na blagdan Bezgrešnog srca Marijina 12. lipnja u katedrali Gospe od Aparecide i Kraljice Brazila.

Vlč. Vanja Ćorković predslavio je u nedjelju, 27. lipnja 2021. u Župi Blažene Djevice Marije Majke Crkve u Trnovčici mladu misu.

Mladomisnik je rođen 1991. u Banjoj Luci, a od svog najranijeg djetinjstva odrastao je i živio u zagrebačkoj Dubravi. Svoj put prema svećeništvu započeo je u neokatekumenskom Misijskom sjemeništu Redemptoris Mater u Braziliji, a za svećenika je zaređen na blagdan Bezgrešnog srca Marijina 12. lipnja u katedrali Gospe od Aparecide i Kraljice Brazila.

Uoči mise primio je roditeljski blagoslov te molitvenu potporu za buduće svećeničko služenje. Potom je djevojčica Ana Matić mladomisniku izrecitirala molitvu za svećeničku vjernost i predanost, a članica pastoralnog vijeća Vesna Šiško je u ime župe pozdravila mladomisnika i njegovu obitelj, te ga preporučila zagovoru Marije, Majke Crkve. Župnik p. Mirko Sadak uputio je svima riječ dobrodošlice i pozvao župljane na radost zbog još jednog svećenika, četvrtog od osnutka župe 1993. godine. Peti će mladu misu imati za nepunih mjesec dana.

Propovijedao je župnik Župe sv. Josipa u Drvaru don Davor Klečina. Na početku homilije otkrio je da on i mladomisnik potječu iz iste Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u okolici Banje Luke (Ivanjska). Podsjetio je sve nazočne na smisao i značenje svećeništva, a to je očinstvo i apsolutna predanost Kristu i požrtvovnost bratu čovjeku. Kao uzor istaknuo je mladog svećenika vlč. Tomislava Matanovića, koji je u predratnoj Banjoj Luci i krstio današnjeg mladomisnika, a sam je kao stradalnik i mučenik Katoličke crkve u 33. godini položio život za svoje stado nakon što je 1995. godine s roditeljima odveden iz župne kuće u Prijedoru i pogubljen. Propovjednik je ukazao na svećenika kao Oca i Dobroga pastira koji svoje stado čuva od razbojnika i nametnika, te vjerno ostaje spreman unatoč mogućim izazovnim okolnostima i vremenima.

Također je istaknuo da je mladosmisnik rođen i kršten u kraju svojih pobožnih, vjeri odanih predaka, te je u nemirnim vremenima zajedno sa svojim roditeljima izbjegao, te u posljednji trenutak spas i utočište pronašao u Hrvatskoj. Odrastao je u Zagrebu i ondje se upoznao sa zajednicom Neokatekumenskog puta gdje je osjetio i potvrdio svoje svećeničko zvanje. Don Davor je istaknuo da ga je Bog pozvao da ponovno napusti svoj zavičaj nakon što ga je vodstvo Neokatekumenskog puta odlučilo uputiti u Misijsko sjemenište u Brazil. Propovjednik je mladomisniku zaželio blagoslov u misijskom poslanju u dalekom Brazilu, te ga je još jednom pozvao na iskreno duhovno očinstvo i apsolutnu predanost u radu na njivi Gospodnjoj.

Na kraju mise mladomisnik je rekao da svećeništvo nije cilj, nego početak puta prema svetosti i da je uz Božju milost to i moguće. Posvjedočio je kako je Bog ušao u njegovo zatvoreno i zaključano srce i pokazao da se samo s njime postaje iskreno sretan i potpun. Zahvalio je i svojim roditeljima, braći i sestrama, te odgajateljima na svemu što su učinili za njega kao i župniku p. Mirku Sadaku na organizaciji mlade mise i svečane večere ispred župnog dvora i samostana na kojoj su se u radosti sabrali župljani, prijatelji, članovi neokatekumenskog puta, te rodbina mladomisnika vlč. Vanje Ćorkovića.

Na misi je bio i pravoslavni svećenik te obiteljski prijatelj mladomisnika Mihajlo Majk Žikić. Pjevanje su naizmjence predvodili članovi Neokatekumenskog puta i župni zbor.

IKA
Zagreb, 27. lipnja 2021.

Povezani članci

Back to top button