Vijesti 2021. godina

ŽUPA VIDOŠI KOD LIVNA PROSLAVILA PATRON VELIKE GOSPE

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza 2021. svečano je proslavila svoj patron Velike Gospe. Nakon dva jutarnja Misna slavlja, središnje Euharistijsko slavlje predvodio je fra Branimir Musa, župnik u Tihaljini uz koncelebraciju župnika i župnog vikara fra Ivana Kasala i fra Ćirila Lovrića te livanjskog župnika i dekana fra Vinka Sičaje, papinskog izaslanika u Meksiku don Ante Vidovića i ostalih svećenika.

Fra Branimir je u svojoj propovijedi posebno istaknuo ulogu majke za ljudski život govoreći o njoj kao biću herojskog stupnja sa svim vrlinama te sa najljepšom i najblažom naravi. Mlade je pozvao i potaknuo da budu sveti u današnjem svijetu tj. da budu uzorni, pošteni i marljivi ljudi koji će zaštititi život i obitelj. Za uzore im je svima stavio Gospu i sv. Josipa.

Fra Branimir je predvodio i večernje Svetu misu za djecu i mlade te uputio prigodnu propovijed. Blagoslovom malenih završila je proslava Velike Gospe.

Duhovna priprava za patron započela je trodnevnicom u četvrtak, 12. kolovoza večernjom Svetom misom koju je predslavio fra Stipe Rotim, župni vikar samostana u Duvnu. Fra Stipe je u svojoj propovijedi istaknuo ulogu majke u ljudskim životima te se osvrnuo na ulogu Blažene Djevice Marije koja je naša nebeska majka i posrednica svih milosti.

Drugi dan trodnevnice Svetu misu predvodio je fra Ivan Landeka, župni vikar u Mostaru. Fra Ivan se u svojoj propovijedi osvrnuo na ljudsko srce usporedivši ga s barkom na morskoj obali. Kako barku našega života ne bi oštetili ni potonuli jak vjetar i valovi, ona mora biti privezana čvrstim konopcem (molitva, post, euharistija, ispovijed, Sveto Pismo) za stijenu odnosno Isusa Krista. Nakon Mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje i blagoslov s Presvetim.

Na uočnicu, 14. kolovoza Sveta misa započela je u 19 sati koju je također predslavio i propovijedao fra Ivan. U svojoj propovijedi fra Ivan je potaknuo okupljene da se što više zbliže s BDM i da slijede primjer njenog života, te nadasve ljube Isusa. Nakon Svete mise, pjesmom i molitvom uslijedila je procesija koju je ustanovio sadašnji župni vikar fra Ćiril Lovrić dok je bio župnik u ovoj župi s Gospinim kipom kroz vidoško župno dvorište. Kako je dan bio na izmaku, a večer polako padala, tako su vjernički puk župe, te pristigli hodočasnici uljepšali i uzveličali procesiju upaljenim svijećama i lampionima.

KTA
Vidoši, 19. kolovoza 2021.

Povezani članci

Back to top button