Vijesti 2021. godina

DOLINA – NOVO SELO: BLAGOSLOV OBNOVLJENE FILIJALNE CRKVE

U subotu, 24. srpnja 2021. u Novom Selu, filijali župe Dolina kod Bos. Gradiške biskup banjolučki Franjo Komarica blagoslovio je obnovljenu filijalnu crkvu svete Ane i blagoslovio novi oltar. S njim je sv. misu koncelebrirao upravitelj župe Dolina i ujedno župnik župe Bos. Gradiška p. Tomislav Topić. U slavlju mise i blagoslova crkve i oltara sudjelovalo je 40-ak vjernika, mahom prognanih žitelja Novog Sela, te župa Dolina i Bos. Gradiška, koji su za ovu nesvakidašnju prigodu došli iz Hrvatske i drugih zemalja.

Ovu filijalnu crkvu su žitelji Novog Sela zajedno s tadašnjim župnikom župe Dolina vlč. Stjepanom Gubercem sazidali prije ravnih 50 godina, 1971. godine.

Tada je u Novom Selu, koje su nastanjivali samo katolici, bilo preko 550 žitelja.

Tijekom zadnjeg rata svi su nažalost bili prisiljeni napustiti svoju očevinu i djedovinu. Još nitko se u selo nije vratio, ali je njima stalo da se njihova crkva obnovi, koja će, kako se nadaju, početi malo po malo okupljati svoju sada raspršenu djecu.

Oko prikupljanja nužnih sredstava za obnovu crkve posebno su se angažirali pojedinci, kojhi žive u Austriji i Hrvatskoj.

Radove na crkvi temeljito i uzorno izveli su domaći majstori, pravoslavci.

Oni su se pobrinuli, da nakon svečanog liturgijskog slavlja svi okupljeni budu i na zajedničkoj „gozbi ljubavi“ u obližnjoj seoskoj školi.

Biskup Franjo je u prigodnoj propovijedi govorio o ulozi sv. Ane u Božjem planu spasenja ljudskog roda. Protumačio je i ulogu Crkve kao zajednice spašenih i crkve, kao zgrade okupljanja Kristovih vjernika na slavlja svoje vjere i svetih sakramenata, poglavito svete mise.

Pohvalio je vjernost Kristu i Njegovoj Crkvi, domaćih katolika, koji su prisilno u tuđini, ostali vjerni vjeri svojih roditelja i predaka. Obodrio ih je da takvi ostanu i ubuduće te da ne zaborave ni svog rodnog kraja.

Zahvalio je i nazočnim i nenazočnim susjedima pravoslavcima za njihovu dobrotu i njegovanje dobrosusjedskih odnosa. Potaknuo je i njih da takvu praksu nastave.

Biskup je na kraju mise, pred blagoslovljenom slikom sv. Ane predvodio pučku pobožnost u čast sv. Ani, moleći osobito za sve majke i za one koje to žele biti.

Tijekom ručka župnik Topić je podijelio 40-ak zahvalnica onima koji su posebno pomogli u ostvarenju ovog lijepog djela.

Biskupu Franji je – osim zahvalnice – uručena i „spomen – fotografija“ njegovog pohoda toj crkvi prije davnih 30 godina u ljeto predratne 1991. godine.

TABB
Dolina – Novo Selo, 26. srpnja 2021.

Povezani članci

Back to top button