Vijesti 2021. godina

TRAPISTIČKI SAMOSTAN: KUĆA SUSRETA I EUROPSKI CENTAR ZA MIR I SURADNJU

Danas je u posjetu Banjoj Luci i trapističkom samostanu Marija Zvijezda bio prof.dr. Pavo Barišić, glavni tajnik Paneuropske unije. Zajedno sa svojim suradnicima sastao se s biskupom banjolučkim Franjom Komaricom. Tom prigodom razgovarali smo o poduzimanju daljnjih koraka glede realizacije projekta osnivanja Europskog centra za mir i suradnju, koji će udahnuti novi život trapističkom samostanu.

Prije skoro godinu dana, u rujnu 2020. banjolučki biskup mons. Franjo Komarica otvorio je u sklopu trapističkog samostana Marija Zvijezda u Banjoj Luci Kuću susreta i Europski centar za mir i suradnju.

Simbolički je to začetak projekta i klica koja će oživjeti i dati novo poslanje, život i misiju poznatom trapističkom samostanu, koji je prije 150 godina osnovan u Banjoj Luci. Samostan i trapisti su neizmjerno puno dali na području obrazovanja, gospodarstva, kulture i dijaloga, ne samo Hrvatima i katolicima toga kraja nego svim stanovnicima bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest. Upravo na tragu načela dijaloga i suradnje radit će i Kuća susreta i Europski centar za mir i suradnju, čijem osnivanju su veliku podršku dali RH, Paneuropska unija RH, BiH i Njemačke.

Biskup Komarica je naglasio da je trapistički samostan veliko kulturno i vjersko europsko naslijeđe i baština te da je tu bila Europa u malom još davno prije nego što je nastala današnja Europska unija. Na tom tragu i humanom naslijeđu djelovat će i Kuća susreta i Europski centar za mir i suradnju.

KTA/centralna.ba
Banja Lula, 11. srpnja 2021.

Povezani članci

Back to top button