Vijesti 2021. godina

KRIZMA U PODHUMU

Na svetkovinu Presvetog Trojstva, 30. svibnja 2021. godine u Župi svetog Ivana Krstitelja u Podhumu kod Livna mons. Franjo dr. Komarica, biskup banjolučki, podijelio sakrament svete potvrde.

Biskup Franjo u Podhum je došao u predvečerje svetkovine i u ugodnom razgovoru s kandidatima za krizmu i mjesnim župnikom fra Juricom Perišom hrabrio je mlade ljude za daljnji životni hod u vjeri. Krizmanici su biskupa dočekali s pjesmom i molitvom te su iznosili svoja iskustva dvogodišnje priprave i kateheza koje su obrađivali s fra Juricom s naglaskom kako vjera mora biti živa i radosna kako bi i na našim licima drugi vidjeli kako smo mladi kršćani koji Isusa i Evanđelje pronositi ovim svijetom kako bi bili suradnici božji u izgradnji novog svijeta i nove zemlje.

Radost se nastavila i na sam dan svetkovine, nakon svečanog ulaska u crkvu i skladnog  pjevanja župnog zbora, biskup Franjo blagoslovio je sve prisutne i zamolio zagovor svetog Ive zaštitnika ovog mjesta i ove župe na Buškom Jezeru.

Pastir ove mjesne crkve biskup Franjo u nadahnutoj propovijedi obrativši se mladim kršćanima posvjedočio je ljepotu života s Bogom i snagu Duha Svetoga koja je i njega pratila kroz sve godine služenja povijenome mu narodu božjemu. Život s Bogom je radost, jer vam samo On može dati snagu i najizazovnijim trenucima života, ostati vjeran Kristu jer nam je darovao Branitelja koji nas vodi kroz svu istinu prema vječnosti. Biskup se osvrnuo i na odlaske mladih ljudi govoreći kako se ne treba naše srce uznemirivati jer mi nismo stvoreni smo za Podhum, Livno, Bosnu, Hrvatsku, Njemačku nego za nebo i prema nebeskoj domovini treba biti usmjereno naše srce. Osvrćući se na današnju situaciju pozvao je sve prisutne na brigu da nas virus grijeha i zla ne obuzme, te da svi se cijepimo silom odozgo koja je jedina sigurnost za spasenje duše i trku koja ide za neuvelim vijencem slave koju jedino Krist Gospodin može darovati na kraju trkališta života.

Nakon homilije uslijedio je prvi dio podjele sakramenta krizme kada je biskup izrekao molitvu posvete za mlade kandidate koji prose darove Duha Svetoga, nakon podjele krizme koja je bila svečana i dostojanstvena uslijedila je sveopća molitva i prinos darova uz prigodne zazive koji su odisali molitvama i svjedočenjem vjere krizmanika.

Na kraju svetog misnog i krizmanog bogoštovnog slavlja fra Jurica je zahvalio biskupu Franji na dolasku i na godinama strpljivog i neustrašivog predvođenja mjesne nam biskupijske zajednice vjernika. U znak zahvale krizmanici su uručili dragom gostu prigodne darove iz livanjskog kraja te svečanu knjigu Molitve naših starih koji su svi potpisali u znak na sjećanje na dan svete krizme. Fra Jure je rekao kako je biskup Franjo kroz sve ove godine Bogu koji je pun milosrđa i bogat svojom neizmjernom dobrotom uzdizao brojne svoje molitve, neka i ova knjiga bude zahvala za sve što je učinio te neka mu Bog po zagovoru svetog Ive daruje dug život u dobrom zdravlju i veselju kako bi i u buduće bio  Glas koji viče u pustinji ovog svijeta.

Liturgijski ceremonijar je bio fra Spomenko Hričak uz asistenciju Pere Matića biskupovog pomoćnika. Veliki župni zbor predvođen Mirkom Puđom uzveličao je ovaj događaj kao i framašice Lucija Omazić i Magdalena Pavić skladnim pjevanjem.

Nakon svete mise radost zajedništva je nastavljena u brojnim domovima a vjernici su nakon mise ostali ispred crkve slažući dojmove i misli koji su čuli od svog pastira.

Fra Spomenko Hričak
Podhum, 4. lipnja 2021.

Povezani članci

Back to top button