Vijesti 2021. godina

U BANJOJ LUCI UPRILIČEN „NAPRETKOV“ BOŽIĆNI KONCERT

U ponedjeljak, 4. siječnja u koncertnoj dvorani Glazbene škole “Vlado Milošević”, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ podružnica Banja Luka, održan je božićni koncert.

Događaj je bio zakazan za 29. prosinca 2020., ali zbog potresa koji je taj dan pogodio Republiku Hrvatsku i Banja Luku, koncert je otkazan.

Prije obraćanja, predsjednica Napretkove podružnice u Banjoj Luci Ružica Grozdić Ševarika pozvala je nazočne da ustanu i minutom šutnje odaju počast tragično nastradalim mladima u Posušju kao i nastradalim u razornom potresu koji je pogodio Republiku Hrvatsku.

Damir Jovanić, ravnatelj glazbene škole pozdravio je sve nazočne i izrazio iznimno zadovoljstvo što je koncertna sezona otvorena u njegovoj školi s Napretkovim triom Musica Salinea kojeg čine renomirane glazbenice.

Kako je Anamarija Marić violinistica Napretkovog tria bila iz opravdanih razloga spriječena sudjelovati u koncertu, nju je zamijenila Sonja Vojvodić violinistica iz Banje Luke. Na to je ravnatelj Jovanić bio posebno ponosan jer je on,a uz čelisticu Lidija Paulin, bila učenica škole Vlado Milošević. Dodao je kako se nada da je ovo početak jedne uspješne suradnje između Napretkove podružnica i glazbene škole te pozvao predsjednicu Grozdić Ševariku da se obrati.

Ona se osvrnula na proteklu godinu i rekla da se s božićnim koncertom unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji završila jedna uspješna i kulturnim sadržajima iznimno bogata godina za banjolučki Napredak. “Naša uprava nije djelovala samo humanitarno u vrijeme pandemije, nego smo aktivno djelovali na održavanju razine kulture u našem gradu. Ono na što smo najviše ponosni je manifestacija Jukićevi dani posvećena jednom od najvećih Banjalučana, fra Ivanu Frani Jukiću i orguljaški koncert povodom 30. obljetnice obnove Napretka u Banjoj Luci u izvedbi našeg sjajnog Edmunda Andlera Borića jednog od najaktivnijih koncertnih orguljaša u Republici Hrvatskoj. Kako je Božić blagdan ljubavi, nade i pomirenja, naš koncert šalje upravo jednu takvu poruku jer predivne mlade dame koje čine ovaj sastav dolaze iz tri različita grada Bosne i Hercegovine i pripadaju različitim vjerskim skupinama. Anamarija Marić violinistica je iz Viteza, Lidija Paulin čelistica je iz Banje Luke i Alma Hodžić Pašić iz Tuzle. Ovaj Napretkov trio je dokaz da u kulturi i umjetnosti ne smije biti barijera i ograničenja i dokaz Napretkove više od stoljeća stare plemenite misije da kroz kulturu spaja sve ljude dobre volje” istaknula je Grozdić Ševarika, piše na mrežnoj sranici hrvatskog kulturnog društva.

U svom obraćanju se zahvalila predsjedniku HKD Napredak dr. sc. Nikoli Čiči, počasnom predsjedniku HKD Napredak prof. dr. mons. Franji Topiću, dopredsjednicima kao i svim članovima Središnje uprave, kako na moralnoj tako i na materijalnoj potpori. Zatim se zahvalila Damiru Jovaniću, ravnatelju glazbene škole, kako njemu tako i svim djelatnicima škole koji su potpomogli da se koncert uspješno realizira i dodala da se iskreno nada da je ovo samo početak suradnje jer Napredak kao institucija kulture zaista može štošta ponuditi.

T.M.I., KT
Banja Luka, 6. siječnja 2021.

Povezani članci

Back to top button