Vijesti 2022. godina

STUDIJSKO PUTOVANJE U MOSTARKO-DUVANJSKU BISKUPIJU

Studijsko putovanje bilo je karitativno obogaćenje uz upoznavanje zaživljavanja župnog Caritasa!

Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s Caritasom biskupije Banja Luka i Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan organizirao je studijsko putovanje za župnike i volontere župnih Caritasa s područja banjolučke biskupije. Na studijskom putovanju je sudjelovalo dvadesetak osoba iz nekoliko župnih zajednica koje su aktivne u procesu osnivanja i razvoja župnih Caritasa.

Domaćin putovanja, koje se organiziralo 7. i 8. lipnja 2022., bio je mjesni Caritas hercegovačkih biskupija. Prvog dana susreta, nakon smještaja i objeda u Caritasovom domu Emaus, sudionici su posjetili središnjicu Caritasa biskupije Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan. Primio je ih ravnatelj Caritasa don Željko Majić, koji ih je upoznao s nastankom Caritasa, strukturom i Caritasovim aktivnostima. Sudionici su nakon toga posjetili Caritasom dom za starije osobe Betaniju u Čapljinu gdje su na licu mjesta mogli vidjeti jednu od konkretnih službi koje Caritas organizira. Sljedeće mjesto koje su posjetili sudionici je bila župa Presvetoga Srca Isusova u Studencima. Župnik, don Ivan Perić, primio je sudionike i upoznao ih sa župnom zajednicom kao i karitativnim aktivnostima koje se provode u župi. Uslijedio je zajedničko euharistijsko slavlje, a nakon toga i objed u župnoj zajednici.

Drugog dana studijskog putovanja sudionici su posjetili župu Sv. Ivan apostol i evanđelist u Mostaru. Ugostio je ih je župnik, don Ivan Turudić, koji se osvrnuo na nastanak župe, iznio statističke podatke o broju vjernika ali i govorio o općem pastoralnom djelovanju u župi. U nastavku susreta volonterke u župnom Caritasu okupljenima su prezentirale aktivnosti koje se realiziraju za pomoć potrebitima. Darja i Jelena su govorile o karitativnim akcijama, volonterskom djelovanju, suradnji sa školama i inicijativi „Pomozi mojoj nevjeri“ koja djeluje u sklopu župne zajednice i župnoga Caritasa. Posjeta je završena kratkim obilaskom starog dijela grada Mostara i objedom u Emausu.

Studijska posjeta je organizirana u sklopu projekta umrežavanja Caritasa u Bosni i Hercegovini kojeg provodi Caritas Bosne i Hercegovine zahvaljujući sredstvima Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država.

caritas.ba
Banja Luka, 10. lipnja 2022.

Povezani članci

Back to top button