Vijesti 2022. godina

FORUM POWER ON: SOCIJALNO UKLJUČIVANJE OSOBA S INVALIDITETOM

Projekt EMPOWER: Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom financira Europska unija, a provodi Caritas Bosne i Hercegovine.

U sklopu projekta EMPOWER u Banjoj Luci je održan forum u periodu od 9. do 11. svibnja 2022. pod nazivom POWER ON: Socijalno uključivanje osoba s invaliditetom, uspješne prakse i izazovi primjene Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Sudionici su bili predstavnici organizacija osoba s invaliditetom, te predstavnici javnih institucija čije djelovanje direktno utječe na živote osoba s invaliditetom. Predavači su bili stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a govorili su o temama koje su prethodno ocijenjene prioritetnima od strane lokalnih radnih grupa projekta EMPOWER.

Gosp. Željko Volaš, direktor Udruženja amputiraca RS i gosp. Fikret Zuko, direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo su govorili o analizi postojećih rješenja u zakonodavstvu i stanju pristupačnosti fizičkog okruženja, informacija i komunikacija, uključujući TV servise i Internet, te o analizi stanja pristupačnosti usluga namijenjenih javnosti i usluga javnog prijevoza.

Drugi tematski dio Foruma je bio posvećen neovisnom življenju, te su gosp. Haris Haverić, direktor Saveza SUMERO i gđa Gordana Ilić, koordinatorica Dnevnog centra za zbrinjavanje „Oniks“ raspravljali o neovisnom življenju, uključenosti osoba sa invaliditetom u zajednicu, deinstitucionalizaciji i primjerima dobre prakse iz Federacije BiH i RS.

Na koncu, prisutni su imali priliku čuti iskustva Pravobranitelja za osobe s invaliditetom o primjeni Konvencije UN-a u Hrvatskoj, o čemu je govorila gđa Branka Meić-Salie, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske. Iskustva iz Srbije o ravnopravnosti i nediskriminaciji osoba sa invaliditetom nazočnima je prenio dr. Damjan Tatić, stručnjak za ljudska prava osoba s invaliditetom iz Beograda, dok je o situaciji u Bosni i Hercegovini govorila gđa Ana Kotur, aktivistica za ljudska prava.

„Izuzetno zadovoljstvo je bilo prisustvovati forumu POWER ON. Prije svega čuti stručnjake, praktičare, ali i iskustva osoba s invaliditetom koja su znatno ojačale znanja koja mogu primijeniti u budućem radu. Uspješne prakse i izazovi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koje su prikazane mogu i jesu početak odlične inicijative za promjenu unutar lokalne zajednice.“, rekao je gosp. Marijan Tustonja, voditelj Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Mostaru.

Projekt EMPOWER: Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom financira Europska unija, a provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama „Vedri osmijeh“ iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“ iz Tuzle, Udrugom „ProReha“ iz Sarajeva i Savezom slijepih RS.

caritas.ba
Banja Luka, 17. svibnja 2022.

Povezani članci

Back to top button